Coronavirus zet voet aan wal in België

Coronavirus zet voet aan wal in België
Foto Belga

De eerste besmetting van het coronavirus in ons land is vastgesteld bij een vijftiger uit West-Vlaanderen. Dat berichten Focus-WTV en Krant van West-Vlaanderen. Voor het grote publiek heeft de eerste bevestigde besmetting in ons land echter «geen enkele consequentie». De besmette persoon, die zaterdag gerepatrieerd werd met acht anderen uit China, verbleef namelijk in quarantaine.

Op een persconferentie bevestigde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dat een van de negen personen die zaterdag vrijwillig gerepatrieerd werd uit China positief testte op het coronavirus. Chinese dokters hadden de negen nog gescreend op symptomen voor ze het vliegtuig opstapten, en ook op het vliegtuig werden ze gemonitord, maar het is pas bij tests in het laboratorium in Leuven dat de positieve besmetting aan het licht kwam. Die positieve test werd ook bevestigd.

West-Vlaamse vijftiger

Volgens Focus-WTV en Krant van West-Vlaanderen zou het gaan om een vijftiger uit West-Vlaanderen die aan de slag was in een Chinese vestiging van LVD. De fabriek, die 1.100 werknemers telt en momenteel noodgedwongen stilligt, ligt op ruim 120 kilometer van Wuhan, de stad waar het virus in december voor het eerst opdook. De besmette man werd op vrijwillige basis gerepatrieerd uit China. Hij ligt in quarantaine in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. De vijftiger vertoont geen ziekteverschijnselen en voelt zich goed.

Verdere tests

Volgens De Block zullen de komende dagen de acht anderen verder getest worden. Zij moeten veertien dagen in quarantaine blijven, en daar verandert de bevestigde besmetting niets aan. Maar viroloog Marc Van Ranst, hoofd van het laboratorium dat de tests uitvoert, zei dat de kans dat ze alsnog besmet blijken met de dag kleiner wordt. «De gemiddelde incubatietijd van het virus bedraagt ongeveer een week», zei hij.

Quarantaine

De negen, zeven Belgen en twee familieleden, verbleven van elkaar gescheiden in individuele kamers in het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek, zei luitenant-kolonel Patrick Soentjens, diensthoofd van de afdeling infectieziekten van het ziekenhuis. De acht die negatief testten, zouden nu hun kamers mogen verlaten, maar blijven dus wel verder in quarantaine.

«Paniek is gevaarlijker dan het virus», zei minister De Block nog. «Het virus is onder controle.»