MR slaat de deur voor communautaire hervormingen niet volledig dicht

MR slaat de deur voor communautaire hervormingen niet volledig dicht

Waals minister voor Begroting en Financiën Jean-Luc Crucke (MR) zegt dat zijn partij bereid is over alles te spreken, het communautaire incluis. “Dat er een renovatie van de staat moet komen, weet iedereen, ook MR”, zei hij vandaag in De Ochtend op Radio 1, al benadrukte hij wel dat een staatshervorming voor MR op dit moment “niet dringend” is. Nu koning Filip CD&V-kopstuk Koen Geens het veld in heeft gestuurd als koninklijk opdrachthouder, zit de federale formatie in een nieuwe fase. Geens moet finaal uitzoeken of er partijen bereid zijn om een initiatief te nemen dat uiteindelijk tot een regering kan leiden. Zijn voorgangers, het informateursduo Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR), onderzochten onder meer de formule met PS en N-VA, maar dat lukte tot nog toe niet. Onder meer het communautaire zou daar in de weg hebben gestaan tussen N-VA enerzijds, en de Franstalige partijen, MR op kop, anderzijds.

Volgens Waals minister voor Begroting en Financiën Jean-Luc Crucke (MR) wil zijn partij wel degelijk over het communautaire spreken. “Wij zijn bereid om over alles te spreken, maar je moet dat in zijn tijd zien. We hebben (dergelijke gesprekken, red.) nooit geweigerd, maar dat is nu niet dringend”, zei hij vandaag in De Ochtend. Confederalisme is een stap te ver, zei hij, “maar dat er een renovatie van de staat moet komen, weet iedereen, ook bij MR”. Volgens Crucke kan er gesproken worden over “meer en betere bevoegdheden voor de gewesten”, maar tegelijkertijd ook over de herfederalisering van een aantal bevoegdheden.

In elk geval moeten de verschillende partijen nu “een keuze maken”, vindt Crucke. “Men moet stoppen met de pesterijen (..) De tijd van de stokken in de wielen is voorbij. We hebben geen tijd om dat nog te doen: de mensen vragen een regering, ons land vraagt een regering.”

bron: Belga