Crash Teheran: Kiev zegt dat Teheran meteen de waarheid kende

Crash Teheran: Kiev zegt dat Teheran meteen de waarheid kende
Crash Teheran: Kiev zegt dat Teheran meteen de waarheid kende

Kiev heeft Iran ervan beschuldigd meteen te hebben geweten dat het begin januari nabij Teheran neergestorte Oekraïense lijnvliegtuig door raketten was geraakt. De Oekraïense autoriteiten baseren zich op een gesprek tussen een Iraanse piloot en de luchtverkeersleiding op het ogenblik van de crash. Zondagavond zond de Oekraïense televisiezender 1+1 een conversatie in Farsi af tussen wat een luchtverkeersleider op de luchthaven van Teheran en een piloot van luchtvaartmaatschappij Iran Aseman Airlines werd genoemd. “Op ons traject is een licht, zoals een raket. Is er iets aan de hand”, vroeg volgens de opname de piloot van vlucht EP3768 die zich opmaakte om te landen, komend uit Chiraz.

De luchtverkeersleider zegt van niets te weten en vraagt op wat het licht lijkt. “Bwa, het is het licht van de raket”, luidt het antwoord van de piloot. Daarop probeert de verkeersleider herhaaldelijk maar vruchteloos het net opgestegen toestel van Ukraine International Airlines (UIA) te bereiken.

“Het is een explosie, we hebben een zeer groot licht gezien. Ik weet echt niet wat het was”, zegt de Iraanse piloot ook nog.

“Dit bewijst dat Iran van in het begin wist dat ons vliegtuig door een raket is neergehaald, ze wisten het” van zodra het neerstortte, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelenski in een interview dat de website van 1+1 heeft gepubliceerd.

De zender is eigendom van een oligarch die als een vertrouweling van het staatshoofd geldt. Hij bezit aandelen van UIA dat eigenaar is van de neergehaalde Boeing, en zegt de opname van “de speciale diensten” te hebben gekregen.

Van zijn kant sloot de hooggeplaatste Oekraïense ambtenaar Oleksiï Danilov uit dat het lek uit Kiev zou komen.

Na dagen van ontkenning heeft Teheran op 11 januari erkend dat de Boeing 737 enkele minuten na opstijgen “per vergissing” naar beneden is gehaald. Alle 176 inzittenden kwamen om.

Bron: Belga