“Saoedisch wapenschip” komt dan toch niet naar Antwerpse haven

Het schip Bahri Yanbu, dat wapens zou verschepen naar Saoedie-Arabië, komt niet naar Antwerpen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen op zijn website en het nieuws wordt ook bevestigd door Katoen Natie.
Aan de poort van Katoen Natie in de haven van Antwerpen had zaterdagmiddag nog een vijftigtal personen actie gevoerd tegen de komst van de Bahri Yanbu op 5 februari. De vzw Vredesactie vreest dat het schip wapens aan boord heeft die voor Saoedie-Arabië bedoeld zijn.
“Het schip was vorig jaar in mei al in de haven en we weten dat het de afgelopen twee jaar munitie en explosieven heeft geëxporteerd voor gebruik in de oorlog in Jemen. Er werd voor 53 ton aan explosieven en munitie opgepikt met bestemming Saoedi-Arabië”, zei Bram Vranken van vzw Vredesactie zaterdagmiddag.
Gevraagd naar een reactie verklaarde Carl Leeman, chief risk officer van Katoen Natie, aan Gazet van Antwerpen dat het schip Antwerpen niet zal aandoen. “Wij gingen voor alle duidelijkheid alleen maar vrachtwagens en stalen platen laden, niets militair. Maar de agentuur heeft nu laten weten dat de Bahri Yanbu toch niet naar Antwerpen zal komen”, bevestigt Leeman ook aan Belga.
“Als dit klopt, is dit een enorme overwinning in de strijd tegen de wapenexport naar Saoedi-Arabië. Het protest van de afgelopen weken heeft duidelijk gewerkt. Zowel op straat als in de rechtbank hebben we onze stem laten horen”, reageert Bram Vranken van Vredesactie. “Wij gaan alvast door met onze acties. De Bahri Yanbu mag dan tegengehouden zijn, de wapenexport naar Saoedi-Arabië gaat voort”.

bron: Belga