Brexit – “Niet het einde, maar wel begin van een nieuw bladzijde in Britse geschiedenis”

De Brexit “is niet het einde maar wel het begin” van “een nieuwe akte in ons grote nationale drama”. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson vrijdag gezegd in een toespraak een uur voor de exit uit de Europese Unie. “Het belangrijkste om vanavond te zeggen is dat dit niet het einde is, maar wel het begin, het moment waarop de dag aanbreekt en het gordijn opgaat voor een nieuwe akte in ons grote nationale drama”, voegde hij er aan toe.
De brexit zal “een doorslaand succes” zijn, “ongeacht de obstakels”, aldus Johnson. “Wat de obstakels onderweg ook zijn, ik weet dat we zullen slagen.” Johnson beloofde zijn landgenoten een “nieuw tijdperk van vriendschappelijke samenwerking” met de Europese Unie.
De Britse regering publiceerde een uur voor de brexit een filmpje met de speech van Johnson. Hij stelde dat veel mensen “dachten dat dit moment nooit zou komen”, terwijl anderen ongerust en bang zijn. “En is er is een derde groep, waarschijnlijk de grootste, die begon te vrezen dat het politieke getouwtrek nooit zou eindigen.”
Johnson vertelde het land te willen verenigen en de toekomst in te willen leiden. Hij wil de “herwonnen soevereiniteit” van zijn land gebruiken om de veranderingen te realiseren waar mensen voor hebben gestemd. Hij noemde als voorbeelden onder meer het “controleren van de migratie” en het sluiten van handelsakkoorden.
De Britse premier zei ook dat de EU zich, “ondanks al haar kwaliteiten”, de afgelopen halve eeuw heeft ontwikkeld op een manier die niet meer past bij zijn land. “En dat oordeel hebben jullie, het volk, geveld in het stemhokje. Niet een, maar twee keer.”

Bron: Belga