Franse premier is kandidaat voor burgemeesterschap van Le Havre

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franse premier Édouard Philippe zal bij de gemeenteraadsverkiezingen kandidaat-burgemeester van de Noord-Franse havenstad Le Havre zijn. "Ik heb beslist als lijsttrekker kandidaat te zijn voor het burgemeesterschap van Le Havre", zei de 49-jarige premier aan de regionale krant Paris-Normandie. De beslissing is geen verrassing: Philippe was vroeger al jarenlang burgemeester van de stad. Als hij opnieuw verkozen wordt, blijft hij wel eerste minister. "Als de president van de republiek zijn vertrouwen in mij behoudt, zal ik mijn opdracht als premier voortzetten", zei Philippe. Hij zal dan voorstellen dat de huidige burgemeester van Le Havre, Jean-Baptiste Gastinne, aanblijft.

"Ik zeg dit ook duidelijk, om elke hypothese uit te sluiten: de dag dat mijn opdracht in Matignon (de zetel van de premier) afloopt, hoop ik, uiteraard als de mensen van Le Havre me vertrouwen, dat ik weer burgemeester kan worden", aldus Philippe. De gemeenteraadsverkiezingen vinden op 22 maart plaats.

Philippe is door de geplande pensioenhervorming in Frankrijk onder vuur komen te liggen. President Emmanuel Macron heeft zich grotendeels teruggetrokken uit het publieke debat hierover en zijn premier in het veld gestuurd. Tegen de hervormingsplannen wordt sinds december 2019 massaal gestaakt en betoogd. Philippe onderhandelt met de sociale partners over de financiering van de hervorming.

bron: Belga