Bijna 600 overtredingen per dag op Gentse LEZ-zone

door
Belga
Leestijd 1 min.

Gedurende de eerste maand van de Gentse lage-emissiezone (LEZ) zijn dagelijks bijna 600 vervuilende auto's het stadscentrum ingereden. Op een totaal van 133.677 geregistreerde voertuigen met Belgische nummerplaat voldeed 95 procent aan de toelatingsvoorwaarden. Vanaf 1 februari riskeren overtreders 150 euro boete. Van de Belgische voertuigen die tussen 1 en 24 januari de zone binnenreden, voldeed 4,6 procent niet aan de normen. Het gaat om oude wagens die helemaal niet meer toegelaten zijn (rode categorie), samen met de dieselwagens met een euronorm 4 waarvoor geen toelating betaald werd (oranje categorie).

Het resultaat toont volgens schepen van Milieu en Klimaat Tine Heyse (Groen) dat bestuurders weten waar ze aan toe zijn en de communicatiecampagne werkt. Eerder deze maand diende Vlaams Belang nog een klacht in tegen een informatie-affiche met Arabische vertaling.

"We hopen dat na de gedoogperiode het aantal overtreders daalt", zegt Heyse. "Hoe minder overtreders in de lage-emissiezone, hoe beter de luchtkwaliteit en de gezondheid van alle Gentenaars en Gent-bezoekers."

Belgen die niet in regel waren kregen de eerste maand eenmalig een waarschuwingsbrief in de bus. Tussen 1 en 24 januari gingen er 6.125 brieven de deur uit. De bestuurders worden gewaarschuwd, vanaf 1 februari mogen ze zich aan een boete verwachten.

bron: Belga