BIZAR. Titanic opnieuw slachtoffer van botsing

BIZAR. Titanic opnieuw slachtoffer van botsing
Foto 20th Century Fox

Een kleine duikboot zou gebotst zijn op het wrak van van de in 1912 gezonken Titanic. Het ongeval gebeurde al een halfjaar geleden maar raakte pas nu bekend, schrijft de Washington Post. De duikboot zou bij een van zijn duiktochten tussen 29 juli en 4 augustus vorig jaar plots door een onvoorziene stroming meegesleurd zijn en tegen het wrak gebotst zijn. Aan boord van de duikboot waren twee personen.

Het ongeval kwam aan het licht tijdens een rechtszitting in de staat Virginia. De vennootschap RMS Titanic Inc. (RMST) wil nu het videomateriaal van de duik. Volgens de Washington Post heeft RMST het alleenrecht om voorwerpen uit het wrak te verwijderen. RMST verwijt EYOS Expeditions, het Britse bedrijf dat de expeditie ondernam en NOAA, het Amerikaanse agentschap voor meteorologie en oceanografie, dat ze haar niet geïnformeerd hebben. EYOS zelf zegt dat het slechts om een kleine aanvaring ging.

Wrak takelt verder af

Het luxeschip van de Titanic verging in de nacht van 14 op 15 april 1912 tijdens zijn eerste tocht van Southampton in Engeland naar New York, nadat het op een ijsschots was gevaren. Ongeveer 1.500 van de 2.000 opvarenden kwamen om. Het wrak is in 1985 gevonden ten zuidoosten van de Canadese provincie Newfoundland op ongeveer 3.800 meter diepte. Vorig jaar werd bericht dat delen van het wrak het binnenkort zouden kunnen begeven. RMST wil volgens de Washington Post nu een telegraaf bergen waarmee indertijd een noodsignaal is uitgezonden. Maar daarvoor moet ze een deel van de romp openbreken, iets wat de NOAA niet wil toestaan, klinkt het.