Vaderschap, borstvoeding en IVF voortaan beschermd tegen discriminatie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Naast moederschap worden voortaan ook vaderschap, borstvoeding, IVF en adoptie beschermd tegen discriminatie. De Kamer heeft daarover unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat vaderschap wordt opgenomen als een beschermd criterium in de Genderdiscriminatiewet. Tot nu toe hebben vaders nog onvoldoende rechtsmiddelen om discriminatie, bijvoorbeeld voor het opnemen van vaderschapsverlof, aan te vechten.

Ook borstvoeding wordt een beschermd criterium. Vrouwen ondervinden nog vaak discriminatie omdat ze borstvoeding geven. Uit onderzoek blijkt dat bij 20% van de ondervraagde vrouwen de werkgever geen borstvoedingspauzes toestaat, terwijl dat wettelijk zou moeten.

Ook vrouwen die medisch begeleide voortplanting of ivf ondergaan en ouders die in een adoptieprocedure zitten ervaren discriminatie. Werkgevers beschouwen afwezigheden voor in-vitrofertilisatiebehandelingen vaak als onrechtmatig. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen noteerde verschillende getuigenissen van vrouwen die negatief geëvalueerd of zelfs ontslagen werden.

Ook interseksuele mensen worden door het wetsvoorstel beschermd tegen discriminatie.

bron: Belga