Jongeren meest kritisch voor gebruik van biometrische technieken

De nieuwe biometrische technieken, zoals gebruik van vingerafdrukken en gelaats- en irisherkenning, vinden stilaan hun weg naar een breed publiek. Een kleine meerderheid van de Belgen (58 procent) is bereid op die manier privacy in te ruilen voor meer veiligheid. Dat blijkt uit een bevraging van Vias bij 1.000 Belgen. Uit die bevraging blijkt echter ook dat de jongeren het best op de hoogte zijn van wat deze nieuwe technieken inhouden, en net bij die jongeren is met 51 procent maar net de helft voorstander om privacy in te ruilen voor veiligheid. Een van de meest bekende toepassingen van de biometrie is de vingerafdruk gebruiken om toegang te krijgen tot de eigen gsm. Vier op de vijf bevraagde Belgen is bereid de vingerafdruk daarvoor te gebruiken. Ook op het werk (71 procent), luchthavens (69 procent) en de eigen woning (63 procent) willen Belgen met hun vingerafdruk toegang verkrijgen. Voor shoppingcentra is dat slechts 36 procent.
Voor de respondenten is het vooral de politie die biometrie mag gebruiken: voor bewakingscamera’s en vingerafdrukken is vier op de vijf voorstander van een gebruik door de politie. Voor gelaatsherkenning, spraakherkenning en irisscans is er veel minder animo om die technieken door de politie te laten gebruiken – daar schommelen de percentages tussen goed 50 en 60 procent.
Op basis van deze bevraging besluit Vias alvast dat er een “groot maatschappelijk draagvlak is voor biometrische technieken”. Tegelijk roept de organisatie op tot voorzichtigheid. “Het is van essentieel belang dat nieuwe technologieën op een veilige en respectvolle manier met onze rechten (zoals privacy) omgaan”, klinkt het.

bron: Belga