Franse kardinaal in beroep vrijgesproken voor niet-aangeven seksueel misbruik

door
Belga
Leestijd 2 min.

De rechtbank van beroep in Lyon heeft de Franse kardinaal Philippe Barbarin vrijgesproken van het toedekken van seksueel misbruik. In eerste aanleg werd de aartsbisschop van Lyon nog tot zes maanden met uitstel veroordeeld, omdat hij het seksuele misbruik van een minderjarige door een priester in zijn bisdom niet zou hebben gemeld. Barbarin werd ervan verdacht bewust tegen het gerecht te zwijgen over het misbruik dat gepleegd werd door Bernard Preynat. Die priester zou tussen 1986 en 1991 in totaal een zeventigtal scoutskinderen hebben aangerand. De intussen 69-jarige Barbarin, die aangaf dat hij pas in 2014 van de feiten op de hoogte was, werd in maart vorig jaar veroordeeld tot zes maanden met uitstel. De rechtbank oordeelde hij dat hij er met zijn stilzwijgen voor had gekozen "de instelling te beschermen".

"Deze onrechtvaardig is vandaag rechtgezet", zegt Jean-Félix Luciani, een van de advocaten van Barbarin, vandaag in een reactie op de vrijspraak in beroep. "De kardinaal is onschuldig."

In november had het openbaar ministerie, tijdens een zitting van de rechtbank in beroep, al om de vrijspraak gevraagd. Het "individuele geval" van kardinaal Barbarin moet los worden gezien van de "morele en strafrechtelijke fouten" die de Kerk in het verleden heeft gemaakt bij de aanpak van seksueel misbruik, zo luidde de redenering.

De zaak van Preynet, de priester die verdacht wordt van het misbruik, wordt in een apart proces behandeld. De correctionele rechtbank van Lyon doet een uitspraak op 16 maart. Het openbaar ministerie heeft een celstraf van minstens acht jaar gevraagd.

Bron: Belga