Overlijden Mawda: politieman die op voertuig vuurde beschuldigd van onvrijwillige doodslag

Overlijden Mawda: politieman die op voertuig vuurde beschuldigd van onvrijwillige doodslag

De politieman wiens schot de 2-jarige Mawda doodde tijdens de achtervolging op 17 mei 2018, is in beschuldiging gesteld voor onvrijwillige doodslag. Die beslissing dateert van 18 december 2019. Dat heeft de procureur-generaal van Bergen, Ignacio de la Serna, woensdag bekendgemaakt. De inbeschuldigingstelling door de onderzoeksrechter is beslist na afloop van de reconstructie en na analyse van het ballistisch rapport, aldus de magistraat. In dit dossier zijn nog twee andere personen in beschuldiging gesteld: de mensensmokkelaar en de bestuurder van het voertuig waarin het slachtoffer zich bevond. Deze twee personen werden in voorhechtenis geplaatst na hun arrestatie, respectievelijk in Nederland en in Groot-Brittannië.

De politieman daarentegen is niet in hechtenis geplaatst, gezien er geen risico is op recidive of vluchtgevaar.

De chauffeur en de mensensmokkelaaar zijn in beschuldiging gesteld voor kwaadwillige verkeersinbreuken, omdat ze hun voertuig als wapen gebruikten om te ontkomen aan de politie tijdens de achtervolging.

De Iraaks-Koerdische peuter Mawda overleed op 17 mei 2018 op de E42 ter hoogte van Nimy-Maisières, dicht bij Bergen, toen de politie het busje waar Mawda samen met andere migranten inzat achtervolgde. Het meisje werd in het hoofd geraakt door een politiekogel.

bron: Belga