Israëlische minister van Defensie wil onmiddellijke annexatie

Israëlische minister van Defensie wil onmiddellijke annexatie
Israëlische minister van Defensie wil onmiddellijke annexatie

Na het ontvouwen van het Midden-Oostenplan van de Amerikaanse president Donald Trump heeft de Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett een onmiddellijke annexatie van de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever gevraagd. Israël moet zowat 30 procent van het gebied inlijven bij het Israëlische staatsgebied, zei de ultrarechtse minister volgens de krant Jeruzalem Post bij een veiligheidsconferentie in Tel Aviv. “Gisterenavond heeft de geschiedenis op de deur geklopt en ons de eenmalige kans gegeven de Israëlische wet uit te breiden op alle nederzettingen in Judea en Samaria en de Jordaanvallei”, zei hij. Bennett wees wel de oprichting van een Palestijnse staat af. Die oprichting daarvan is nochtans een deel van het plan van Trump.

Bennett sprak van een grote “diplomatieke kans” die men niet mag laten liggen. Hij richtte al een comité op voor de implementatie van de annexatieplannen.

De Israëlische regering wil al komende zondag stemmen over de annexatie van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in de Jordaanvallei. Volgens minister van Toerisme Jariv Levin van de regerende Likoed-partij is de stemming echter verschoven “door technische redenen”. “We willen de motie om te annexeren zo snel als mogelijk indienen, maar we zullen verschillende documenten moeten afwerken”, zei hij op de Israëlische legerradio.

Gisteren stelde Trump zijn Midden-Oostenplan voor. Israël zou daarbij de controle krijgen over de betwiste gebieden. Het plan pleit ook voor de oprichting van een Palestijnse staat. De Palestijnen hebben het voorstel verworpen. Jordanië, dat grenst aan de Westelijke Jordaanoever, waarschuwde Israël voor een unilaterale annexatie van het gebied.

Bron: Belga