Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen naar China af

Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen naar China af

In het licht van de uitbraak van het coronavirus heeft Buitenlandse Zaken het reisadvies voor China aangescherpt. Voortaan worden alle niet-essentiële reizen naar heel China afgeraden, zo blijkt uit de update die vandaag op de website van Buitenlandse Zaken is gepubliceerd. De voorbije dagen raadde Buitenlandse Zaken reizigers enkel niet-essentiële reizen naar de provincie Hubei af. Dat is vandaag in het licht van de evolutie in China aangepast. “Alle reizen naar de provincie Hubei worden tijdelijk afgeraden. Bovendien wordt landgenoten aangeraden om niet-essentiële reizen naar de andere Chinese provincies (uitgezonderd Hong Kong) uit te stellen”, luidt het nieuwe advies.

Buitenlandse Zaken wijst erop dat de maatregelen die de Chinese overheid heeft genomen om de besmetting en verspreiding van het coronavirus te voorkomen “belangrijke gevolgen hebben voor het vervoer, de economische activiteiten, de gezondheidszorg en het toerisme in het hele land”.

Een speciaal comité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt morgen bijeen voor overleg over het uitroepen van een internationale noodsituatie. Het comité beraadt zich over de vraag of het in China opgedoken coronavirus kan worden bestempeld als een ‘PHEIC’. Dat is de Engelse afkorting van Internationale Noodsituatie in de Publieke Gezondheid.

Het zou de zesde keer sinds 2009 zijn dat de WHO deze status aan een noodsituatie op het gebied van de gezondheid toekent. Voor een dergelijke stap moet de bedreiging van de gezondheid zeer ernstig zijn, erg plotseling, ongebruikelijk en onverwacht. Het comité maakt naar verwachting in een persconferentie rond 19.30 uur bekend of er sprake is van een ‘PHEIC’ of dat er meer onderzoek moet worden gedaan.

bron: Belga