SpaceX probeert pas morgen weer zestig satellieten tegelijk te lanceren

SpaceX probeert pas morgen weer zestig satellieten tegelijk te lanceren

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX zal pas morgen een nieuwe poging ondernemen om vanop Cape Canaveral in Florida met zijn Falcon-draagraket zestig van zijn satellieten voor een breedbandinternetnetwerk te lanceren. Dit heeft de krant Forida Today gemeld. Op lanceercomplex 40 van Cape Canaveral staat een Falcon-9 draagraket klaar die gisteren om 15.49 uur Belgische tijd diende te vertrekken. Maar te krachtige wind op grote hoogte leidde tot een uitstel, naar uiteindelijk morgen 15.28 uur Belgische tijd.

De nuttige lading bestaat uit zestig satellieten voor Starlink. Dit is een constellatie die SpaceX aan het uitbouwen is ten behoeve van wereldomvattend breedbandinternet, en waarvoor eerder in drie etappes al 180 kunstmanen zijn gelanceerd. Het uitzetten van de hele nuttige lading in een cirkelvormige baan op zowat 290 kilometer hoogte duurt zowat een uur.

SpaceX wil opnieuw zijn eerste rakettrap recupereren, alsmede de neuskegel. De trap moet landen op het droneship Of Course I Still Love You, de twee helft van de neuskegel moeten in netten van twee schepen, Ms. Tree en Ms Chief, ploffen. Die eerste trap is trouwens al twee keer eerder gebruikt. Hergebruik drukt de lanceerkosten.

Starlink raakt net als concurrerende netwerken meer en meer omstreden, zeker gezien het feit dat SpaceX op duizenden kunstmanen mikt. Die verhogen de kans op botsingen in de ruimte en er lijkt ook geen plan te zijn om ze na uitdiensttreding weer naar beneden te halen. Bovendien kunnen ze de waarnemingen van astronomen verstoren.

bron: Belga