Ministry of Privacy vervelt tot "échte privacywaakhond"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De stichting Ministry of Privacy gaat voortaan optreden als een onafhankelijke, activistische privacywaakhond. Dat maakte de bezieler, privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert, bekend naar aanleiding van de Europese dag van de privacy dinsdag. Dobbelaere-Welvaert richtte de stichting Ministry of Privacy eind 2018 op om de fondsen van de crowdfunding "Stop de Vingerafdruk" te beheren. Met die campagne zamelde de privacyjurist ruim 25.000 euro in om een procedure te starten bij het Grondwettelijk Hof tegen de vingerafdrukken op de elektronische identiteitskaart. De maatregel vormt een "ernstige bedreiging van het privéleven van elke Belg", zo zei hij eerder. De procedure is nog lopende.

Tot vandaag/dinsdag was Ministry of Privacy niet operationeel actief, maar daar is nu verandering in gekomen. "Dit land had dringend nood aan een échte privacywaakhond", zegt Dobbelaere-Welvaert. "We worden elke week wel opnieuw geconfronteerd met een privacyschandaal. De vingerafdrukken spreken uiteraard tot ieders verbeelding, maar evengoed was er vorige week terecht oproer ontstaan over hoe dokters zich illegaal toegang verlenen tot medische dossiers. Of denk aan ANPR-camera's die overal zonder nadenken worden neergezet."

Volgens Dobbelaere-Welvaert kan Ministry of Privacy perfect bestaan naast de al bestaande Gegevensbeschermingsautoriteit, de overheidsinstelling die toeziet op privacybescherming. "Wij kunnen ons activistischer opstellen en als waakhond eens goed op de rem gaan staan", legt hij uit.

Ministry of Privacy wil nu ook acties op poten zetten tegen bijvoorbeeld de slimme camera's, de slimme meter en smart cities. "De raad van bestuur zal geval per geval bekijken of juridische actie te financieren is en effectief zal zijn. Maar we zien dat als laatste stap. We willen eerst en vooral inzetten op bewustmaking en informatiecampagnes", zegt Dobbelaere-Welvaert.

De raad van bestuur bestaat momenteel uit zestien personen. Het gaat om een mix van academische, technische en juridische profielen. Zijn inkomsten wil Ministry of Privacy halen uit donaties, merchandising en lidgelden. De organisatie wil namelijk ook leden vertegenwoordigen bij privacyklachten tegen overheden of bedrijven. "Maar we willen niet enkel zagen en klagen. We gaan ook betalende opleidingen aanbieden aan bedrijven."

Dobbelaere-Welvaert hoopt tijdens het eerste jaar duizend leden te werven. In de loop van 2020 wil hij met Ministry of Privacy ook in Franstalig België actief worden. Op termijn is het doel om uit te groeien tot "een sterke Europese organisatie". "Privacy stopt niet aan de landsgrenzen", klinkt het.

bron: Belga