Israëlisch leger verhoogt aanwezigheid in Jordaanvallei

Enkele uren voor de Amerikaanse president Donald Trump zijn vredesplan voor het Midden-Oosten zal voorstellen, heeft het Israëlische leger vandaag een verhoogde aanwezigheid aangekondigd in de Jordaanvallei op de Westelijke Jordaanoever. De vrees bestaat dat het plan voor onrust zal zorgen in de Palestijnse gebieden. President Trump zal het vredesplan deze middag voorstellen in Washington (om 18.00 uur Belgische tijd), samen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Aan het plan werd drie jaar gewerkt, en delen ervan zijn al uitgelekt in de Israëlische media. Zo zou Trump de Israëlische nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever willen inlijven bij Israël. Tegelijk zou het plan zo’n 70 tot 80 procent van het gebied onder Palestijnse controle plaatsen.

De Palestijnse president Mahmoed Abbas waarschuwde voor “zware gevolgen” voor de hele regio, als Trumps plan aan de “soevereiniteit of identiteit” van de Palestijnen raakt. De Palestijnen aanvaarden Trump niet als bemiddelaar in het Israëlisch-Palestijns conflict, omdat hij onder meer besliste om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.

bron: Belga