“Europa wil euromunten van 1 en 2 cent afschaffen”

Europa wil euromunten van 1 en 2 cent afschaffen

De Europese Commissie wil op termijn de euromunten van 1 en 2 cent uit omloop halen. Dat moet blijken uit het werkprogramma 2020 van de Commissie dat morgen wordt gepresenteerd en waarvan vandaag al een versie circuleert. De Commissie zou in de loop van het jaar een voorstel voor ‘uniforme afrondingsregels’ willen doen, dat moet leiden tot de afschaffing van de rosse muntjes. In haar werkprogramma lijst de Commissie traditiegetrouw een aantal initiatieven op die komaf moeten maken met overbodige formaliteiten en rompslomp. Daarbij denkt ze dit jaar onder meer aan op Europees niveau gemaakte afspraken voor het afronden van prijzen.

Volgens de krant Süddeutsche Zeitung grijpt de Commissie terug naar een onderzoek uit 2018 waaruit blijkt dat er in geen enkel Europees land nog een meerderheid te vinden is van mensen die voorstander zijn van het gebruik van de kleine muntjes. Alle prijzen afronden tot op 5 cent, spaart volgens de Commissie de productiekosten van de kleinste muntjes uit. Het zou ook contante betalingen vereenvoudigen en het werk van geldkoeriers verlichten.

In België zijn afrondingen aan de kassa sinds 1 december 2019 reeds verplicht. Een rekening van bijvoorbeeld 10,92 euro wordt dan in de supermarkt afgerond naar 10,90 euro. Wie voor 10,98 euro koopt, moet dan weer 11 euro uit zijn binnenzak halen.

bron: Belga