Limburg krijgt opleidingscentrum ‘Vicky & Alexis’ voor reddingshonden

Tien jaar na de gasontploffing in Luik waarbij 14 mensen het leven lieten, wordt in Genk het ‘Reddingscentrum Vicky & Alexis’ op de terreinen van het PLOT opgericht. In het reddingscentrum zullen honden en hun begeleiders van zowel de brandweer en de civiele bescherming als de politie getraind worden in het zoeken van slachtoffers bij grote rampen. Daarnaast zullen brandweerlui er reddingsoperaties van slachtoffers kunnen inoefenen. Bij een zware explosie op 27 januari 2010 in Luik kwamen de 24-jarige Vicky Storms uit Heusden-Zolder en haar verloofde Alexis Robert om het leven. Dankzij het jonge koppel kon een 12-jarig meisje levend van onder het puin gehaald worden, maar de twintigers zelf konden niet tijdig gered worden. Beiden ontvingen voor hun heldendaad postuum een medaille voor moed en zelfopoffering.
“We zetten de heldendaad van Vicky en Alexis voort via onze Stichting Vicky & Alexis”, vertelt Guy Storms, vader van Vicky. “De Stichting werd opgericht kort na deze dramatische gebeurtenis die ons diep trof, en zamelt fondsen in via benefietacties. Dat geld wenden we aan om onder meer rampenslachtoffers te helpen in noodsituaties.”
Zo kwam ook de oprichting van het reddingscentrum tot stand. “We ondersteunen de provinciale veiligheidsschool PLOT bij de oprichting van een reddingscentrum waar honden en hun geleiders getraind worden op het zoeken naar vermiste of bedolven personen, en waar brandweerlui getraind worden in het bevrijden van personen vanonder het puin”, zegt Benoit Robert, vader van Alexis. “Zo hopen we als Stichting een steentje bij te dragen aan de civiele hulpverlening.”
De werken vangen aan in de eerste helft van 2020. De provincie Limburg financierde de planfase van het project en stelt de grond ter beschikking, terwijl de Stichting Vicky & Alexis de bouwfase grotendeels voor haar rekening neemt, met ondersteuning van de provincie Limburg, de stad Genk en de civiele bescherming.

bron: Belga