VIDEO. Deze haai is zo gespierd dat hij kan wandelen

haai
Foto Unsplash

Haaien hebben niet bepaald een goede reputatie. Toch blijken haaien meer met een kwispelende hond gemeen te hebben dan je zou denken. Wetenschappers hebben namelijk een nieuwe haai ontdekt, en wel eentje die graag een wandeling maakt. Letterlijk, deze haai heeft namelijk pootjes.

De wetenschappers die de soort ontdekten presenteerden hun bevindingen in Marine and Freshwater Research. De nieuwe haaiensoort is voor evolutionaire begrippen vrij jong: pas 2 miljoen jaar geleden ontwikkelde de wandelende vis zich. Dat is bijzonder, er werd namelijk altijd aangenomen dat haaien niet zo snel zijn als het om evolutie gaat.””Dit bewijst dat de moderne haai een uitzonderlijke evolutionaire eigenschap heeft en zich kan aanpassen aan de omgeving”, zegt Mark Erdman, co-auteur van het onderzoek.

Gespierde vinnen

De wandelende haai beweegt zich voort op zijn vinnen. Die zijn niet soepel zoals we vaak gewend zijn bij een vis, maar juist heel erg gespierd. Zijn dieet bestaat uit kleine vissen waar hij op jaagt, maar als bijgerecht doet hij zich ook graag tegoed aan zeegras.

De meeste haaien uit deze categorie vind je in het oosten van Indonesië, Nieuw Guinea en delen van Australië.