“CD&V moet ermee stoppen iedereen te gijzelen”

CD&V moet ermee stoppen iedereen te gijzelen

“CD&V moet ermee stoppen iedereen te gijzelen. Er zijn verschillende coalities mogelijk zonder de N-VA of de CD&V. Als dinsdag blijkt dat CD&V zich niet wil engageren, dan moeten we niet langer kijken naar wat ideaal is, maar naar wat nodig is.” Dat heeft François De Smet vandaag gezegd op de nieuwjaarsreceptie van DéFI in Nijvel. Partijvoorzitter De Smet richtte zijn pijlen vooral op N-VA en CD&V. Zo zal N-VA volgens hem “nooit zelf uit het spel stappen”. “Voor zij die nog altijd wachten op de N-VA, herinner ik eraan dat de N-VA op federaal vlak maar twee dingen wil: ofwel regeren met partners die ze kan domineren, ofwel het land onbestuurbaar maken om nadien te kunnen vaststellen dat het land onbestuurbaar is geworden”, aldus De Smet.

Volgens de Défi-voorzitter moet er acht maanden na de verkiezingen afgestapt worden van de premisse dat de regering een meerderheid moet hebben in elke taalgroep. Het is tijd om de volgende stap te zetten. “Met of zonder ons, dat doet er niet toe. En het is legitiem dat men probeert om de CD&V aan boord te houden zodat het evenwicht tussen Franstaligen en Vlamingen leefbaar is. Maar die partij moet ermee stoppen iedereen te gijzelen. Er zijn verschillende coalities mogelijk zonder N-VA of CD&V. Als dinsdag (wanneer informateurs Joachim Coens en George-Louis Bouchez met hun eindverslag naar de koning gaan, red.) blijkt dat CD&V zich niet wil engageren, dan moeten we niet langer kijken naar wat ideaal is, maar naar wat nodig is”, voegde De Smet nog toe.

De DéFI-voorzitter herhaalde zijn pleidooi voor een “coalitie 77” een coalitie met de groene, liberale en socialistische families, aangevuld met de twee zetels van Défi (of eventueel de vijf van cdH). Dat moet een “kleine maar stabiele en coherente meerderheid” opleveren, luidt het. Voor een meerderheid in de Kamer zijn 76 zetels nodig.

bron: Belga