Johan Walem stopt als bondscoach van de U21 en wordt T1 van Cyprus

Johan Walem stopt als bondscoach van de U21 en wordt T1 van Cyprus

Johan Walem is niet langer bondscoach van de nationale beloften (U21). Dat heeft de Belgische voetbalbond KBVB laten weten. Hij wordt bondscoach van Cyprus. “Ik heb de voorbije jaren met veel passie en plezier gewerkt met de nationale beloften”, reageert Walem. “Met de EK-deelname hebben we vorig jaar ons doel bereikt. Graag wil ik de KBVB, mijn staf en de spelers bedanken. We hebben van de U21 een hecht team gemaakt. Ook voor de samenwerking met Roberto Martinez ben ik dankbaar. Het was kiezen tussen doorgaan bij de KBVB of een nieuwe challenge. Ik krijg nu een opportuniteit om bondscoach te worden in Cyprus en die uitdaging wil ik aangaan.”

Johan Walem volgde in 2012 Francky Dury op als coach van de beloften. De weg naar het EK 2015 was zijn eerste volledige campagne. Italië won de groep en de U21 eindigden met evenveel punten als Servië, maar de Serviërs presteerden beter in de onderlinge duels. Zo werd het EK nipt niet gehaald. Walem begon ook de campagne richting EK 2017 als hoofdcoach, maar kreeg in mei 2015 de kans om coach te worden van KV Kortrijk. Enzo Scifo nam over bij de U21 maar zwaaide af in de zomer van 2016.

Johan Walem, intussen weg bij KV Kortrijk, keerde terug als bondscoach van de U21. Het EK 2017 werd net niet gehaald. Deelname aan EURO 2019 was het volgende doel en daar slaagden Walem en co glansrijk in. De beloften kwalificeerden zich zonder nederlaag voor het EK in Italië. Daar kwamen de jonge Duivels in een zware groep met Italië, Spanje en het stugge Polen niet verder dan de groepsfase.

De beloften zijn momenteel in volle strijd voor deelname aan het EK 2021 in Hongarije en Slovenië. In november boekten ze nog een knappe zege in en tegen Duitsland (2-3) – de laatste wedstrijd dus van Walem als U21-bondscoach.

Cyprus zat het voorbije jaar in de kwalificatiepoule voor het EK 2020 met de Rode Duivels, maar kon zich niet plaatsen. Walem volgt er de Israëliër Ran Ben Shimon op.

bron: Belga