Opnieuw relletjes in Beiroet ondanks nieuwe regering

In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn betogers opnieuw slaags geraakt met de veiligheidsdiensten. Woensdag had premier Hassan Diab nochtans beloofd dat zijn regering al het mogelijke zal doen om tegemoet te komen aan de eisen van de protestbeweging, die het land nu al meer dan drie maanden in rep en roer zet. De manifestanten eisen een herziening van het politieke systeem. Al sinds midden oktober wordt er met de regelmaat van de klok in Libanon geprotesteerd. Dat leidde onder andere tot het vertrek van Saad Hariri als premier. Nadien kalmeerde het protest enkele weken, maar de tegenzin van politici om een nieuwe regering te vormen en de falende economie aan te pakken, heeft het straatprotest doen heropflakkeren.
Voormalig minister van Onderwijs en huidig premier Hassan Diab stelde recent zijn nieuwe regering voor. In een verklaring waarschuwde hij woensdag dat Libanon momenteel in een “financiële, economische en sociale impasse” zit. De regering zal prioriteit geven aan het waarborgen van de stabiliteit van het land, aldus Diab.
Zijn woorden konden de gemoederen niet bedaren. Woensdagavond voerden de demonstranten hun aanvallen op de anti-oproerpolitie in de buurt van het parlementsgebouw nog op. Ze gooiden onder andere stenen en molotov-cocktails naar de agenten, waarop de politie repliceerde met traangas. Sommige actievoerders sloegen vervolgens ook ramen van juwelierszaken, banken en kledingwinkels aan het diggelen. Volgens het Libanese Rode Kruis raakten minstens 21 mensen gewond. Zes van hen werden overgebracht naar het ziekenhuis. Minstens twintig demonstranten werden opgepakt, meldt de politie.

bron: Belga