Eerste expo als eerbetoon aan overleden Panamarenko geopend in Antwerpen

Eerste expo als eerbetoon aan overleden Panamarenko geopend in Antwerpen

In de Antwerpse galerij Campo&Campo is vandaag de eerste tentoonstelling geopend die een eerbetoon vormt aan de onlangs overleden kunstenaar en uitvinder Panamarenko. De expo was al langer gepland omdat Panamarenko op 5 februari 80 jaar oud zou worden. Zijn nabestaanden en de kunstgalerij besloten om toch door te zetten met het initiatief. “Hij kon er jammer genoeg niet meer bij zijn, maar eigenlijk is hij hier toch”, zegt zijn weduwe Eveline Hoorens. “Je voelt hem hier overal, in alles.” De expo “Around the World in 80 Years” is opgebouwd rond een selectie van 25 tuigen en objecten die Panamarenko maakte. Het gaat onder meer om een vliegende schotel, een zweefvlieger, kleine vliegtuigjes en het bekende “Brazil” – een op de kunstenaar gelijkende vliegenier met een vleugelconstructie op de rug. Daarnaast hangen er 80 originele tekeningen en schetsen van Panamarenko. De expo kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen vrienden van de kunstenaar, kleine en grote verzamelaars en galerijen.

Later dit voorjaar volgt er nog een tweede luik aan het eerbetoon aan Panamarenko, een “ontdekkingsparcours” langs verschillende musea en galerijen. In Antwerpen stelt het M HKA vanaf 9 mei een selectie van zijn werk tentoon via virtual reality en zal het huis van Panamarenko in de Biekorfstraat na de lopende restauratie opnieuw te bezoeken zijn. Er zou ook een stadswandeling komen langs plekken waar de kunstenaar zijn sporen achterliet.

“Around the World in 80 Years” is vanaf morgen open voor het grote publiek, en dat nog tot 22 maart. Tickets zijn te koop via www.panamarenko.be. Je kan door een bezoek aan de expo (en de bijhorende shop) ook twee goede doelen steunen die door Hoorens werden uitgekozen: het Breininstituut en het Rode Kruis.

bron: Belga