Al zeker dertien doden door storm Gloria in Spanje

De storm Gloria heeft in Spanje al zeker dertien mensenlevens gekost. Sinds het weekend geselt het koudefront met hevige wind, monstergolven, veel regen en sneeuw vooral het oosten en noordoosten van het land. Vooral in Catalonië zorgden rivieren en beken donderdag voor wassend water. Soms kwam het tot grote overstromingen.
Verschillende Spanjaarden werden als vermist opgegeven. De krant ABC sprak van een “absolute ramp”.
Hoewel het weer in de meeste delen van het land intussen verbeterd is, was de situatie donderdagnamiddag vooral in Girona, op ongeveer honderd kilometer van de Catalaanse hoofdstad Barcelona, erg moeilijk. Vele straten liepen onder water, omdat de rivier de Ter buiten haar oevers trad. Ook zijn er problemen met drinkwater.
Watermassa’s hebben meerdere bruggen vernield, wegen raakten tijdelijk versperd. Veel scholen bleven dicht. Onduidelijk is nog hoe groot de schade is. Regeringsleider Pedro Sánchez zei tijdens een bezoek op Mallorca, aan de zwaar getroffen badplaats Cala Rajada, dat er snel hulp komt voor alle slachtoffers. “We zullen geen middelen ontzien”, zei Sanchez, die ook in Catalonië poolshoogte ging nemen. Hij is “geschokt” door de verwoestingen.
Het aantal dodelijke slachtoffers steeg donderdag van negen naar dertien. De vier nieuwe dodelijke slachtoffers vielen in Catalonië.

bron: Belga