Senaat legt procedure in afzettingsproces vast

Senaat legt procedure in afzettingsproces vast

Na een debat van bijna 13 uur heeft de Senaat de procedure in het afzettingsproces tegen de Amerikaanse president Donald Trump vastgelegd. Met hun meerderheid van 53 tegen 47 stemden de Republikeinen afgelopen nacht voor de procedurele resolutie van Mitch McConnell, de Republikeinse voorzitter van de Senaat. De Democraten hadden tijdens de zitting urenlang tevergeefs geprobeerd om amendementen door te drukken en zo te bereiken dat de Senaat vooraf getuigen oproept en documenten opvraagt voor het proces. De Republikeinen stemden consequent tegen de elf ingebrachte amendementen.

Volgens de resolutie met ‘spelregels’ van McConnell krijgen de aanklagers, zeven door het Huis van Afgevaardigden benoemde “impeachment-managers”, en de verdediging van Trump tot 24 uur over drie dagen verdeeld de tijd voor hun openingspleidooien. Daarna krijgen de senatoren, die als juryleden fungeren, de mogelijkheid om schriftelijk vragen te stellen. Pas daarna, en dus concreet volgende week, moet de Senaat beslissen of er al dan niet getuigen worden uitgenodigd.

De openingspleidooien beginnen later vandaag.

Trump is de derde president in de Amerikaanse geschiedenis tegen wie een afzettingsproces in de Senaat gevoerd wordt. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben hem aangeklaagd wegens machtsmisbruik voor eigen politiek gewin en het tegenwerken van het Congres in de Oekraïne-affaire. De beslissing over de aanklachten ligt bij de Senaat, die bij een afzettingsproces de rol opneemt van rechtbank.

bron: Belga