Coronavirus – “Virus zal mogelijk muteren en zich makkelijker verspreiden”, waarschuwt China

Het is mogelijk dat het nieuwe coronavirus, dat China al enkele weken in de ban houdt, zal muteren en zich makkelijker zal verspreiden. Dat hebben de Chinese autoriteiten op een persconferentie gezegd. “De mogelijkheid bestaat dat het tot een virale mutatie en verdere verspreiding van de ziekte komt”, zo verklaarde viceminister Li Bin van de Nationale Gezondheidscommissie. Peking gaf ook een nieuwe balans vrij van het aantal slachtoffers. Er zouden nu al negen mensen zijn overleden aan het virus en wereldwijd werden alles samen zo’n 440 besmettingen vastgesteld. Een eerdere balans maakte melding van zes doden en ruim 300 besmettingen.
De meeste gevallen werden tot nu toe gesignaleerd in Wuhan, een stad met 11 miljoen inwoners en een belangrijk transitpunt voor verplaatsingen binnen China. Toch neemt ook in het buitenland de onrust toe nadat onder andere in de Verenigde Staten, Japan en Thailand gevallen van het virus opdoken.
Verschillende luchthavens in buurlanden van China hebben extra koortscontroles ingevoerd voor reizigers en in een aantal Amerikaanse luchthavens gelden sinds vrijdag maatregelen om de verspreiding tegen te gaan. Noord-Korea zou intussen sinds woensdag de grenzen voor buitenlandse toeristen hebben gesloten. Dat melden althans de reisagentschappen Young Pioneer Tours en Koryo Tours op hun websites. Een officiële bevestiging van Pyongyang is er nog niet.
De vrees bestaat dat de situatie binnenkort zal verergeren. Op 25 januari wordt namelijk het Chinees Nieuwjaar gevierd, en rond die periode reizen honderden miljoenen Chinezen traditioneel terug naar huis. Besmettelijke patiënten zouden voor een snelle verspreiding van het virus kunnen zorgen, waarschuwen gezondheidsexperts.
De ziekte is een nieuwe variant van het coronavirus. De aandoeningen die daaruit volgen, kunnen variëren van een gewone verkoudheid tot ernstige ziektes, zoals het Sars- en Mers-virus.

bron: Belga