Kritisch Waals parlement buigt zich over handelsakkoord EU-Mercosur

Kritisch Waals parlement buigt zich over handelsakkoord EU-Mercosur

Via een resolutie van oppositiepartij cdH krijgt het Waals parlement maandagmiddag het handelsverdrag voor de kiezen waarover de Europese Unie in juni 2019 een voorlopig akkoord sloot met vier landen van de Mercosur (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay). De initiatiefnemers willen dat de Waalse regering aan de federale regering en aan Europa duidelijk maakt dat het akkoord onaanvaardbaar is. Regeringspartijen PS en Ecolo laten alvast weten nooit met het handelsakkoord in zijn huidige vorm te zullen instemmen. “Voor de Waalse regering is het nee! We gaan het federale niveau niet de volmacht geven om te onderhandelen.” Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) maakte maandag in La Première (RTBF) duidelijk dat wat zijn regering betreft, het handelsverdrag tussen de EU en de Mercosur niet kan worden goedgekeurd. Di Rupo heeft problemen met de verwachte “massale” invoer van rundsvlees en van chemische en antibiotische producten uit Latijns-Amerika.
Over het handelsverdrag werd vorige zomer een voorlopig akkoord gesloten, na onderhandelingen die twee decennia aansleepten. De tekst wordt nu juridisch verfijnd en vertaald, waarna de Europese Commissie moet beslissen of het om een Europees akkoord gaat, of om een ‘gemengd akkoord’. Het tweede geval wil zeggen dat het akkoord zich behalve op het Europese ook op het terrein van de EU-lidstaten begeeft. Dat impliceert dat ook de nationale parlementen – en in België de regioparlementen – de tekst moeten ratificeren.
Het lijkt op dit ogenblik weinig waarschijnlijk dat het Waalse parlement ooit met het handelsverdrag kan instemmen. Dat blijkt ook uit een mededeling van Ecolo. Covoorzitters Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet spreken over een akkoord dat bol staat van de “ecologische, economische en maatschappelijke nonsens”. Het verdrag laat niet toe dat er prioriteit gegeven wordt aan voedselveiligheid, de strijd tegen klimaatverandering en de ecologische transitie, luidt de kritiek. De groenen zullen “alle hefbomen aanwenden” om het verdrag tegen te houden.
CdH-fractieleider François Desquesnes hoopt dat alle Waalse politieke partijen zijn resolutie steunen en EU-Mercosur naar de prullenmand verwijzen.

bron: Belga