Verkiezingen gaan mentaliteit niet veranderen

Verkiezingen gaan mentaliteit niet veranderen

Groen-voorzitster Meyrem Almaci gelooft niet dat nieuwe verkiezingen veel zoden aan de dijk zullen brengen in de federale regeringsvorming. “Als de wil ontbreekt, zal dat na verkiezingen niet veranderen”, stelde Almaci vandaag in De Zevende Dag. Ze herhaalde haar oproep om rond de tafel te gaan zitten en elkaar in de ogen te kijken en bleef intussen ver weg van de grote verklaringen. Tijdens de nieuwjaarstoespraak van haar partij deed Almaci gisteren één grote oproep: “Maak een regering. Het is genoeg geweest. Niks kan werken als je het niet wil laten werken. Je kan geen huis bouwen als je belangrijkste instrument verrotting is.” Daarbij citeerde Almaci geen partijen, al doet de passage dat er geen meerderheid is om ons land te splitsen vermoeden dat Almaci (ook) N-VA viseerde.

Ook vandaag op Eén liet Almaci de forse uitspraken links liggen. “Na de verkiezingen had ik één richtlijn: we moeten achter de schermen werken aan vertrouwen”, aldus Almaci. Daarom wil ze ook geen grote verklaringen afleggen.

Waar de voorzitster wel vraagtekens bij plaatst, is bij het nut van nieuwe verkiezingen. “Ik heb geen enkele schrik van de kiezer. Het fundamentele probleem is dat er geen wil is om vooruit te gaan bij sommige partijen. De vraag is, of die mentaliteit verandert voor of na verkiezingen. Als de wil ontbreekt, dan gaat dat na de verkiezingen niet veranderen”.

Almaci kwam ook terug op de stemming in de Senaat waar gewezen Ecolo-voorzitster Zakia Khattabi niet de nodige stemmen haalde voor haar benoeming bij het Grondwettelijk Hof. Het ging om een geheime stemming. Dat Vlaams Belang en N-VA tegen zouden stemmen, was geweten, maar er moeten ook bij andere fracties leden tegen hebben gestemd.

“Pijnlijk, net omdat wij de partij zijn die voor politieke vernieuwing zijn en procedures graag willen moderniseren. We hebben daar voorstellen voor op tafel gelegd en vaak op een njet gestoten van partijen, zoals N-VA. En op het moment dat het gaat om iemand met een Ecolo-signatuur, dan start er een lastercampagne en een karaktermoord, waarvan zwart op wit bewezen is dat ze gebaseerd is op leugens. Het zij zo, maar willekeur en karaktermoord gaat voor ons te ver”, aldus Almaci.

bron: Belga