Conflict Libië – Aanhangers van Libië blokkeren nog meer oliefaciliteiten

Troepen die loyaal zijn aan de Libische generaal Khalifa Haftar, die het oosten van het land onder controle heeft, hebben zondag nog meer oliefaciliteiten geblokkeerd. Zaterdag werd al gemeld dat de belangrijkste petroleumterminal van het land geblokkeerd werd. Haftar probeert zo de druk op de door de internationale gemeenschap erkende regering in Tripoli te verhogen, net nu er in Berlijn een conferentie aan de gang is die een einde moet maken aan het geweld. Leiders in het oosten van het land wilden de olievelden en havens in de regio sluiten omdat de inkomsten gebruikt worden door de regering in Tripoli waartegen Haftar de wapens heeft opgenomen. Met het oliegeld zou Tripoli de militairen betalen die Turkije naar Tripoli gestuurd heeft.
Aanhangers van Haftar sloten zondag ook nog een pijplijn die de olievelden al-Sharara en al-Feel linkt met al-Zawiya, een haven ten westen van Tripoli. “De productie en export van olie zal duren tot de regering van al-Serraj valt”, aldus een van de plaatselijke groepen die Haftar steunen.
De Libische National Oil Corporation (NOC) zei dat ze daardoor verplicht is de productie in al-Sharara en al-Feel te verlagen – deze twee olievelden spelen een sleutelrol in het westen van Libië.

Bron: Belga