Brexit - Geen aanpassing aan Europese regels na vertrek uit EU

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse minister van Financiën Sajid Javid heeft bedrijven gewaarschuwd dat er geen aanpassing komt van de Britse regels aan die van de Europese Unie na de brexit. Hij stapt zo af van de positie van ex-premier Theresa May, die steeds gepleit heeft voor een minimaal verschil tussen Britse en Europese regels. "Er komt geen afstemming. We gaan geen regels overnemen, we gaan geen deel uitmaken van de interne markt en we gaan niet in de douane-unie zitten, en dat zal zo zijn vanaf het einde van het jaar", aldus Javid in een interview met de krant Financial Times dat zaterdag werd gepubliceerd. Bedrijven zullen zich dus moeten aanpassen aan deze realiteit, voegt hij toe. En ze hebben nu toch al drie jaar de tijd gehad om zich voor te bereiden voor veranderingen in de handelsrelaties met de EU.

Javid breekt zo met de strategie van ex-premier Theresa May, die steeds gepleit had voor een sterke afstemming van de regels met die van de EU, om de moeilijkheden aan de grens voor bedrijven zoveel mogelijk te beperken.

Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU op 31 januari. Tijdens een overgangsperiode die duurt tot eind 2020, moeten beide partijen nog een akkoord bereiken over hun toekomstige relatie. Londen heeft beloofd geen invoerheffingen of beperkingen rond de handel in te voeren, maar Brussel dringt er wel op aan dat de Britten zich blijven houden aan de Europese standaarden rond het milieu, de rechten van arbeiders en staatssteun.

Indien de Britten zich niet aan de Europese productstandaarden houden, dreigen er bovendien niet-tarifaire handelsbelemmeringen. Bedrijven zouden dan complexe procedures moeten volgen om hun producten toch geschikt te maken voor de andere markt.

Andrew Sentance, een voormalig lid van het comité voor monetair beleid van de Bank of England, noemt de nieuwe positie van de overheid "nonsens". "Natuurlijk hebben we een hoge mate van overeenstemming van de regels nodig met onze belangrijkste handelspartners", zei hij aan The Guardian.

Schaduwminister van Financiën John McDonnell (Labour) schreef op Twitter dat de vrees groot is dat aankondiging van Javid zal leiden tot hogere voedselprijzen en jobverlies in de auto- en productie-industrie. "De rechtse ideologie primeert boven het gezond verstand", schreef hij.

bron: Belga