Geen tegenkandidaat voor Van Goethem bij rectorverkiezingen UAntwerpen

Geen tegenkandidaat voor Van Goethem bij rectorverkiezingen UAntwerpen

De voor dit voorjaar geplande rectorverkiezingen aan de Universiteit Antwerpen worden allicht een maat voor niets. Huidig rector Herman Van Goethem heeft zich als enige kandidaat gesteld om zichzelf op te volgen. De verkiezingen vinden wel sowieso plaats. Het huidige, eerste mandaat van Van Goethem loopt dit jaar op 31 augustus af. Alle gewoon hoogleraren en hoogleraren die een voltijdse aanstelling hebben aan UAntwerpen mochten zich kandidaat stellen, maar bij het verstrijken van de deadline vrijdagochtend had alleen Van Goethem zelf dat gedaan. Hij moet nu enkel nog meer dan 50 procent behalen bij de eerste ronde van de verkiezingen, van 9 tot 13 maart. Kiezers kunnen ook blanco stemmen. Indien er tegen alle verwachtingen in toch een tweede ronde nodig zou zijn, tellen blanco stemmen niet meer mee.

De rectorverkiezingen beloven dit jaar allerminst spannend te worden, maar de verkiezingsprocedure ondergaat wel een vernieuwing. In het verleden mochten alleen professoren elk één stem uitbrengen en werden de andere geledingen vertegenwoordigd door een kiescollege, nu mag iedereen rechtstreeks een stem uitbrengen. “Wel varieert het gewicht van de stemmen: de stemmen van de professoren zijn goed voor tweede derde”, zegt prof. Herwig Leirs, voorzitter van de raad van bestuur. “Assisterend en Bijzonder Academisch Personeel, Administratief en Technisch Personeel en de studenten zijn telkens goed voor 11 procent van de stemmen.”

Op 1 september begint Van Goethem dus in principe aan een nieuwe termijn van vier jaar. Dat wordt meteen zijn laatste, want aan de Universiteit Antwerpen kan een rector maximaal twee termijnen aanblijven.

bron: Belga