Kiev wil zwarte dozen verkrijgen

Kiev wil zwarte dozen verkrijgen
Kiev wil zwarte dozen verkrijgen

Oekraïne heeft Iran gevraagd om de zwarte dozen van het neergeschoten Oekraïense lijnvliegtuig over te maken aan Kiev. Het parket-generaal en de Oekraïense veiligheidsdienst SBU hebben de Iraanse autoriteiten daarvoor een officieel verzoek gestuurd, aldus het parket in een persbericht. “De Oekraïense partij doet alles wat mogelijk is om de goede ontcijfering van de vluchtrecorders te verzekeren en de bewijzen in het onderzoek naar de ramp te bewaren”, aldus het parket-generaal.

Kiev zei gisteren dat een hoge Iraanse verantwoordelijke de komende dagen naar Oekraïne zou moeten gaan om het labo te bepalen waar de zwarte dozen kunnen worden geanalyseerd.

Volgens de Oekraïense media is Frankrijk een andere mogelijke bestemming voor de ontcijfering van de zwarte dozen.

De Canadese experts die maandag naar Teheran zijn gestuurd om de crash te onderzoeken, zullen volgens Canadese verantwoordelijken ook toegang hebben tot het wrak en de zwarte dozen van het toestel.

Het Iraanse leger gaf zaterdag toe de Boeing 737 van Ukraine International Airlines per ongeluk te hebben neergeschoten, enkele minuten na het opstijgen in Teheran. De 176 inzittenden, overwegend burgers uit Iran en Canada, kwamen om het leven.

Bron: Belga