Handel tussen VS en China met bijna 15 procent afgenomen in 2019

door
Belga
Leestijd 1 min.

De handel tussen de Verenigde Staten en China, de grootste economieën ter wereld, is vorig jaar met 14,6 procent afgenomen. Dat hebben de Chinese douanediensten vandaag in Peking bekendgemaakt. De Chinese import uit de VS daalde met 20,9 procent tot 122 miljard dollar, de export naar de VS viel met 12,5 procent terug tot 418 miljard dollar. Na twee jaar van tweecijferige groei viel de totale buitenlandse handel van China vorig jaar voor het eerst terug, met 1 procent. De export steeg nog licht met 0,5 procent, de import daalde met 2,8 procent.

Voor China is er wel een lichtpuntje: de totale buitenlandse handel pikte weer op in december en steeg met 11,3 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2018. De import nam in december toe met 16,3 procent, terwijl de export met 7,6 procent steeg. De handel werd gestuwd door het voorlopige handelsakkoord dat beide landen vorige maand bereikten en dat woensdag ondertekend zal worden, al wijzen experten wel op een lage vergelijkingsbasis voor december.

Onder de voorwaarden van de zogeheten fase 1-handelsdeal zal China waarschijnlijk meer landbouwgoederen uit de VS importeren. Volgens ingewijden zal dat met 16 miljard dollar per jaar toenemen. Daarnaast zou Peking hebben toegezegd om binnen twee jaar nog eens 80 miljard dollar aan extra industrieproducten en 50 miljard dollar aan Amerikaanse energie te gaan importeren. Volgens een andere bron nemen de Chinezen ook nog voor 35 miljard dollar aan Amerikaanse diensten af.

bron: Belga