Emir Kir erkent beoordelingsfout en veroordeelt extreemrechts

Emir Kir erkent beoordelingsfout en veroordeelt extreemrechts

“Ik herbevestig dat ik de waarden van de PS onderschrijf en herhaal mijn sterke veroordeling van extreemrechts”. Dat schrijft Kamerlid en burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir op Twitter nadat hij door de verslaggevers van de tuchtcommissie van de Brusselse PS-federatie gehoord werd na een klacht van een militant. Aanleiding was een ontmoeting van Kir met twee extreemrechtse Turkse burgemeesters die met vier Turkse collega’s naar Brussel gekomen waren voor een vergadering op Europees niveau.

“Gezien de ophef die ontstaan is door het beleefheidsbezoek van de Vereniging van Turkse steden en mijn hoorzitting met de tuchtcommissie van de Brusselse PS-federatie, heb ik beslist mijn bericht op de sociale media van 4 december te wissen”, licht Emir Kir toe op Twitter. “Ik herbevestig ondubbelzinnig dat het om een beoordelingsfout van mijnentwege gaat. In de toekomst ga ik waakzamer zijn. Ik herhaal mijn gehechtheid aan de waarden van de PS en herhaal mijn sterke veroordeling van extreemrechts in alle vormen en in heel de wereld”.

De interne procedure tegen Kir wordt in alle discretie gevoerd. Nadat Emir Kir door twee vertegenwoordigers van de tuchtcommissie gehoord wordt, stellen deze laatsten een verslag op voor de commissie, die dan de betrokkene hoort.

Brussels minister-president Rudi Vervoort weigerde vanmiddag tijdens zijn nieuwjaarswensen aan de pers elke commentaar op het dossier. “Als lid van de Brusselse regering heb ik steeds in goede verstandhouding samengewerkt met Emir Kir als burgemeester. In een breder perspectief is het de collectieve taak van de Turkse gemeenschap om zich open te stellen voor de Brusselse gemeenschap. Dit is niet beperkt tot Emir Kir”, verklaarde Vervoort.

bron: Belga