Demir wil waterfactuur nog dit jaar socialer maken

Demir wil waterfactuur nog dit jaar socialer maken

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil nog dit jaar met een voorstel komen om de waterfactuur socialer te maken. De correcties moeten meer gaan naar mensen die ze echt nodig hebben. Dat zei ze vandaag bij een gedachtewisseling in het Vlaams Parlement. De waterfactuur bestaat uit een vaste en een variabele vergoeding. Die vaste vergoeding weegt op dit moment relatief zwaar voor singles, terwijl gezinnen met meerdere kinderen een aanzienlijke korting krijgen.

“We moeten die sociale correcties herbekijken”, zei Demir vandaag. “Ik vind het belangrijk dat ze gaan naar degenen die ze nodig hebben. Bijvoorbeeld naar gezinnen die werken en een heel laag inkomen hebben. Bij de laagste inkomens krijgt nu slechts één op de vijf een sociale correctie. Ook alleenstaanden zijn een heel belangrijke doelgroep, die de factuur toch heel fel voelt, dus dat zullen we bekijken.”

Dat gezinnen met kinderen en een goed inkomen ook een korting krijgen op de vaste vergoeding, is volgens de minister “niet wat het moet zijn in het kader van de armoedeproblematiek”. Ze wil ten laatste eind dit jaar met een voorstel komen.

“Financieel gestraft worden omdat je single bent, is onaanvaardbaar in een samenleving waar steeds meer alleenstaanden zijn”, reageert Hannes Anaf van sp.a. “Als alleenstaande is het sowieso al niet evident om rond te komen.” Hij dringt er op aan zo snel mogelijk een einde te maken aan de situatie.

bron: Belga