Vulkaan op Filipijnen spuwt nu ook lava uit

Vulkaan op Filipijnen spuwt nu ook lava uit

Op de Filipijnen spuwt de vulkaan Taal nu ook lava uit. Het Filipijnse instituut voor vulkanologie en seismologie waarschuwt voor een “gevaarlijke uitbarsting” die honderdduizenden mensen kan treffen. De vulkaan, gelegen ten zuiden van de hoofdstad Manilla, spuwde zondag al as uit tot 15 kilometer hoog. De autoriteiten hebben duizenden mensen uit hun huizen geëvacueerd, mogelijk zullen uiteindelijk zowat 200.000 inwoners voor het natuurgeweld moeten vluchten. Op de internationale luchthaven van Manilla zijn er “tot nader order” geen vluchten meer, liet de minister van Transport eerder weten.

Het instituut heeft het alarmniveau voor de vulkaan opgetrokken naar niveau vier, het op een na hoogste niveau. Dat wil zeggen dat er mogelijk de “komende uren of dagen een explosieve uitbarsting” komt. In de nacht van zondag op maandag registreerde het instituut naar eigen zeggen minstens 75 vulkanische aardbevingen.

De Taal is de tweede meest actieve vulkaan op de Filipijnen en een populaire toeristische bestemming wegens zijn schilderachtige kratermeer. Hij is de enige vulkaan ter wereld die gelegen is op een eiland in een meer. De vulkaan barstte sinds 1572 in totaal 33 keer uit. De laatste grote uitbarsting was in oktober 1977 en de dodelijkste eruptie was in 1911. Toen kwamen meer dan 1.300 mensen om het leven.

bron: Belga