VS leggen sancties op aan Venezolaanse parlementsleden

VS leggen sancties op aan Venezolaanse parlementsleden

De Verenigde Staten hebben zeven Venezolaanse regerings- en parlementsleden aan hun sanctielijst toegevoegd. De maatregel komt er nadat de parlementsleden hadden geprobeerd om zo’n 100 oppositieleden de toegang tot het Venezolaanse parlement te ontzeggen en zo de herverkiezing van Juan Guaidó als parlementsvoorzitter te blokkeren. Het Amerikaanse ministerie van Financiën, het Department of the Treasury, heeft “zeven corrupte ambtenaren” aangewezen die “het democratische proces in Venezuela probeerden te blokkeren”. Ze werden toegevoegd aan de sanctielijst van het ministerie.

“Deze en andere aangewezen functionarissen kunnen de sancties laten opheffen als ze de kant van het Venezolaanse volk kiezen en Juan Guaidó als hun legitieme leider beschouwen”, zei minister van Financiën Steven T. Mnuchin.

De situatie in Venezuela is begin januari opnieuw geëscaleerd, nadat oppositielid Luis Parra zichzelf uitriep tot de nieuwe parlementsvoorzitter. Hij eiste daarmee de functie op die tot dan toe werd uitgeoefend door Juan Guaidó, de belangrijkste tegenstander van president Nicolas Maduro. Normaal gezien moest Guaidó 5 januari herkozen worden tot parlementsvoorzitter, maar de politie verhinderde hem de toegang tot het parlementsgebouw.

Guaidó wordt door tientallen landen erkend als interim-president van Venezuela.

bron: Belga