Macron bespreekt strijd tegen terreur in Sahel met vijf ambtgenoten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse president Emmanuel Macron verwacht maandag de presidenten van vijf West-Afrikaanse landen in de Zuid-Franse stad Pau, om de strijd tegen het terrorisme in de Sahel-regio te bespreken. Macron had zijn collega's uitgenodigd na de dood van 13 Franse soldaten bij een antiterreuroperatie in Mali, in november. De top was eerst gepland voor midden december, maar werd uitgesteld na een zware aanslag in Niger waarbij meer dan 70 doden vielen. Donderdag was er een nieuwe aanslag in Niger, nabij de grens met Mali, waarbij 60 terroristen omkwamen en 25 Nigerese militairen. De vijf betrokken West-Afrikaanse landen, Burkina Faso, Mali, Mauritanië, Niger en Tsjaad, vormen samen de zogenaamde G5 Sahel. De regio wordt geteisterd door islamistisch geïnspireerde aanslagen, die de laatste maanden een opflakkering kenden en ook een groter deel van de regio treffen.

Niet alle G5-landen staan te springen voor de antiterreurtop in Pau, omdat ze de bijeenkomst zien als een ultimatum uit Parijs. Toch meldde het Elysée midden december dat alle presidenten de top zouden bijwonen: Ibrahim Boubacar Keita (Mali), Roch Marc Christian Kaboré (Burkina Faso), Mahamadou Issoufou (Niger), Idriss Déby (Tsjaad) en Mohamed Ould Ghazouani (Mauritanië).

Macron verwacht van zijn vijf collega's vooral duidelijkheid over wat ze willen van de 4.500 Franse troepen die deel uitmaken van de missie Barkhane in de regio. Daarnaast moet de top ook "de basis leggen voor toegenomen internationale steun" voor de Sahel, aldus het Elysée. Daarom zijn ook VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, voorzitter van de commissie van de Afrikaanse Unie Moussa Faki, Europees president Charles Michel en buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell uitgenodigd.

Vanuit Ivoorkust, ook een West-Afrikaans land, liet Macron midden december nog weten dat hij de strijd tegen het jihadisme in de Sahel een nieuw elan wil geven. Dat zal nodig zijn om "de onontbeerlijke strijd voor de stabiliteit en de veiligheid in de Sahel, maar ook in de regio en in Europa te winnen. "Zonder het politieke engagement van de landen van de G5, kunnen we niet efficiënt optreden in de Sahel", aldus Macron in Ivoorkust.

In de West-Afrikaanse landen groeit de tegenkanting tegen de Franse operatie, en de troepen zelf kampen met een dalende moraal na de helikopercrash in Mali. De top zal maandangamiddag beginnen met het neerleggen van een bloemenkrans door de presidenten van de vijf landen.

bron: Belga