Hollywood gaat de strijd aan met Netflix op de Oscars

Hollywood gaat de strijd aan met Netflix op de Oscars
AFP / F. Harrison

Vier films zijn dit jaar minstens tien keer genomineerd voor de Oscars. ‘Joker’, met Joaquin Phoenix in de hoofdrol, voert de lijst aan met elf. De film wordt van dichtbij gevolgd door ‘The Irishman’, ‘Once upon a time’ en ‘1917’, telkens met tien nominaties.

Toen Netflix er eerder deze maand niet in slaagde zijn rist aan nominaties voor de Golden Globes te verzilveren, werd hier en daar in de meer conventionele productiehuizen van Hollywood waarschijnlijk wel eens gegniffeld. Maar de streamingdienst is klaar voor een nieuwe strijd: met 20 nominaties én twee films, ‘The Irishman’ van Martin Scorsese en ‘Marriage Story’ van Noah Baumbach, in de categorie beste film.

Arthur Fleck

‘Joker’ is de meest genomineerde film. Onder andere voor beste film en voor beste acteur, met Phoenix in de rol van de mislukte komiek Arthur Fleck die transformeert in de gezworen vijand van Batman. Twee weken geleden won de acteur al een Golden Globe voor beste acteur.

In totaal zijn er negen films genomineerd in de categorie bete film: ook de winnaar van de Golden Globes ‘1917’ is erbij, naast ‘Ford v Ferrari’, ‘Jojo Rabbit’, ‘Little Women’, ‘Once Upon a Time in Hollywood’ en ‘Parasite’.

Die laatste film van de Zuid-Koreaan Bong Joon-ho won eerder in Cannes de Gouden Palm en de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film én hij is ook genomineerd in de categorie beste internationale film, tot vorig jaar de categorie beste niet-Engelstalige film.

Veerle Baetens

De Belgische kortfilms ’Une soeur’ (A Sister) van Delphine Girard is genomineerd voor een Oscar in de categorie Live Action Short Film. ’Une soeur’ is een 16 minuten durende psychologische thriller met Veerle Baetens, Selma Alaoui en Guillaume Duhesme. De shortfilm van Versus production in samenwerking met de RTBF won al verschillende prijzen op festivals.

Ook dit jaar zal er geen officiële presentator zijn op de uitreiking van de Oscars. De organisatie trekt daarmee de lijn door van de laatste editie.