Zevenenveertig arrestaties bij Europol-actie tegen mensensmokkelaars

Honderden politieagenten hebben een internationaal netwerk van mensensmokkelaars opgerold, dat migranten van Noord-Afrika via Gibraltar naar Spanje en andere Europese landen smokkelde. Dat meldt de Spaanse politie zondag. In totaal zijn er 47 verdachten opgepakt. Europol coördineerde het onderzoek, dat een jaar duurde, en waarvoor samengewerkt werd met de speciale eenheden van de politie van Gibraltar. Het netwerk zou valse documenten bezorgd hebben aan ongeveer 130 migranten. Daarmee werden ze de grens over gesmokkeld naar Spanje, om vervolgens met de bus naar verschillende Spaanse provincies of andere Europese landen gebracht te worden.
Per migrant verdiende het netwerk 7.000 tot 8.000 euro voor de valse papieren. De kosten voor de verdere reis of onderdak bedroegen nog enkele honderden euro’s meer, klinkt het.
De politie nam bij de operatie 19.000 euro cash geld, enkele tientallen smartphones en vijf auto’s in beslag. De bende deed een beroep op verschillende helpers, onder wie taxibestuurders en personeel dat verantwoordelijk was voor de afgifte van reistickets. De organisatie, die opereerde vanuit Marokko, verdiende in totaal meer dan een miljoen euro.

bron: Belga