Pompeo “woedend” na nieuwe raketaanval op Iraakse luchtmachtbasis

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo reageert “woedend” op de berichten over een nieuwe raketaanval op een Iraakse luchtmachtbasis zondag. Bij de aanval op de basis in Balad, zo’n 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad, raakten drie Iraakse soldaten gewond. “Woedend na berichten over weer een andere raketaanval op een Iraakse luchtmachtbasis”, twitterde Pompeo. “Ik bid voor een spoedig herstel van de gewonden en vraag de regering van Irak om degenen die achter deze aanval op het Iraakse volk zitten, ter verantwoording te roepen.” “Deze voortdurende schendingen van de Iraakse soevereiniteit (…) moeten stoppen”, voegde hij er aan toe.
Op de luchtmachtbasis in Balad zijn ook Amerikaanse militairen gelegerd, maar die hebben bijna allemaal de basis verlaten, na de opflakkerende crisis tussen Iran en de Verenigde Staten. De voorbije weken sloegen in de buurt van militaire steunpunten in Irak, waar Amerikaanse soldaten gestationeerd zijn, al dikwijls raketten in, ook in Balad. Meestal wordt met de beschuldigende vinger richting sjiitische milities gewezen, die banden hebben met Iran. Zij willen net als Teheran dat de Amerikaanse troepen zich uit Irak terugtrekken.
De situatie in Irak is zeer gespannen sinds de liquidatie van Soleimani en een Iraanse vergeldingsaanval tegen militaire steunpunten die ook door de Amerikanen gebruikt worden. Sjiitische milities hebben vergelding aangekondigd voor de dood van Soleimani en een hoge Iraakse militaire leider, die bij de Amerikaanse droneaanval eveneens het leven liet.

bron: Belga