Oekraïense president eist straf voor schuldigen van crash Boeing

Nadat Iran heeft toegegeven dat het “per ongeluk” de Boeing van Ukraine International Airlines heeft neergehaald, heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelenski Teheran vandaag opgeroepen dat de schuldigen worden gestraft. Hij eiste ook de uitbetaling van schadevergoedingen. Zelenski verwacht een volledige schuldbekentenis en officiële verontschuldigingen via de diplomatieke kanalen. De Oekraïense Boeing met 176 inzittenden aan boord stortte woensdag kort na het opstijgen in Teheran neer. Er waren geen overlevenden. De slachtoffers waren vooral Iraanse Canadezen, maar er waren ook Afghanen, Britten, Zweden en Oekraïners aan boord.

Zelenski drong op een “volledig en open onderzoek” aan. Oekraïne liet vrijdag weten dat zijn experts in Iran toegang hebben gekregen tot de zwarte dozen, de brokstukken van het vliegtuig, de plaats van de crash en de gesprekken tussen de piloten en de Iraanse controletoren.

Ook de Canadese premier Justin Trudeau eiste vandaag in een communiqué een “volledig en diepgaand onderzoek”. Hij rekent op “transparantie” en verwacht “volledige samenwerking” van de Iraanse autoriteiten.

Bron: Belga