Ierse spoorwegmaatschappij verbiedt herbruikbare koffiebekers

Ierse spoorwegmaatschappij verbiedt herbruikbare koffiebekers
Foto Unsplash

Duurzaamheid komt beetje bij beetje steeds meer centraal te staan in onze maatschappij. We proberen minder plastic zakjes te verbruiken, kopen af en toe eens een biologisch product en voelen ons toch een beetje schuldig wanneer we op het vliegtuig stappen. De beslissing van de Ierse spoorwegmaatschappij Irish Rail om herbruikbare koffiebekers voortaan te verbieden, komt dan ook als een donderslag bij heldere hemel.

Steeds meer mensen schaffen een herbruikbare koffiebeker aan om niet langer iedere dag een plastic beker te hoeven weggooien wanneer ze hun dagelijkse afhaalkoffie kopen. De meeste koffiebars en -ketens maken daar geen probleem van – sterker nog, in sommige gevallen krijgen klanten die een eigen beker meenemen zelfs korting. Maar dat is buiten Irish Rail gerekend.

Gevaar voor het personeel

De spoorwegmaatschappij maakte namelijk bekend niet langer herbruikbare koffiebekers te aanvaarden bij de verkooppunten van Irish Rail. Een opvallende beslissing in tijden van ecologische bewustwording. Volgens Irish Rail zijn er echter te veel gevaren verbonden aan het gebruik van de herbruikbare bekers en zouden die de veiligheid van het personeel bedreigen. De machines zouden namelijk niet afgesteld zijn op de telkens wisselende formaten en het zou niet mogelijk zijn voor het personeel om de verschillende sluitingsmechanismen te kennen en te beheersen. Enkel herbruikbare exemplaren van Keep Cup mét het logo van Irish Rail worden nog aanvaard, klanten die een andere beker meebrengen zullen het moeten doen met een wegwerpexemplaar.