Amnesty sluit schrijvers en politici op in isoleercel aan ambassade van Saoedi-Arabië

door
Belga
Leestijd 2 min.

Amnesty International sluit vandaag verschillende schrijvers, politici, academici en activisten op aan de ambassade van Saoedi-Arabië. Met de actie willen ze het gebrek aan vrije meningsuiting en persvrijheid in Saoedi-Arabië aanklagen en herdenken ze dat het exact 5 jaar geleden is dat blogger Raif Badawi voor het eerst 50 stokslagen kreeg. Raif Badawi werd in 2014 veroordeeld tot 10 jaar cel, 1.000 stokslagen en een zware geldboete omdat hij op zijn blog artikels publiceerde over vrije meningsuiting, vrouwenrechten en de rechten van minderheden in zijn land. Op 9 januari 2015 kreeg hij zijn eerste en voorlopige enige 50 stokslagen, maar Badawi zit nog altijd vast, net zoals zijn advocaat Waleed Abu al-Khair. Volgens de laatste informatie zitten zowel Raif als Waleed in eenzame opsluiting en werden ze onder verstrengd toezicht geplaatst. Dit verhoogt volgens Amnesty het risico op foltering of andere mishandeling.

Om deze vaak voorkomende praktijken in Saoedi-Arabië nogmaals onder de aandacht te brengen sluit de mensenrechtenorganisatie de hele dag lang verschillende bekende koppen op in een kooi. Onder meer VUB-rector Caroline Pauwels, verschillende politici zoals Wouter De Vriendt (Groen) en Mark Demesmaeker (N-VA) en schrijfsters Joke Van Leeuwen en Lize Spit lieten zich een uur opsluiten.

"We hebben in België een ongelijke vrijheid met onze vrije meningsuiting en het is ongelooflijk dat in sommige landen iets banaal als opkomen voor mensenrechten zo streng wordt bestraft. Als schrijver en als mens kan ik niet anders dan mijn stem hiertegen laten horen", vertelt Lize Spit.

bron: Belga