VN luiden alarmbel over humanitaire toestand in noordwesten van Syrië

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Verenigde Naties hebben vandaag aan de alarmbel getrokken over de verslechterende humanitaire situatie in het noordwesten van Syrië door het aanhoudende geweld in de regio. "Minstens 300.000 burgers zijn sinds half december hun woningen ontvlucht in het zuiden van Idlib, na een escalatie van de vijandelijkheden", deelde Mark Cutts, een humanitaire coördinator in de regio, mee. "Dit brengt het totale aantal mensen dat de voorbije acht maanden in Idlib door gevechten ontheemd is, op ruim 700.000", voegde Cutts er in de mededeling aan toe.

Het offensief van de Syrische regering in de provincies Idlib en Hama, dat door bondgenoot Rusland gesteund wordt, begon op 30 april. De Syrische troepen hebben sindsdien gebied op de rebellen heroverd in de twee provincies.

In december 2019 voerden de Syrische regering en Russische vliegtuigen hun aanvallen op het zuiden van Idlib op, wat veel burgers op de vlucht dreef. "Velen schuilen nu in scholen, moskeeën en andere openbare gebouwen. Vanuit Idlib worden nijpende tekorten aan voedsel, onderdak en gezondheidszorg gemeld, alsook aan andere basisdiensten om te overleven", zo staat in de mededeling.

De VN roepen alle partijen in het conflict op alle nodig maatregelen te nemen voor de bescherming van burgers.

bron: Belga