Update: zeker 40 doden bij paniek tijdens rouwstoet voor Soleimani

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij de rouwstoet voor de Iraanse generaal Qassem Soleimani, in zijn geboortestad Kerman, is het tot paniek onder de massa gekomen. Daarbij zijn 40 mensen omgekomen. Dat melden de plaatselijke media op basis van bronnen bij de lokale autoriteiten. Eerder had het hoofd van de Iraanse spoeddiensten, Pirhoessein Koulivand, op de staatstelevisie gezegd dat er 32 doden en 190 gewonden vielen. De kans bestaat dat de dodentol nog verder oploopt, klonk het nog. "Jammer genoeg zijn 32 landgenoten omgekomen op weg naar het stadion", zei Koulivand op de staatstelevisie. De kist van Soleimani is vandaag, omstuwd door honderdduizenden toegestroomde Iraniërs, onderweg naar de begraafplaats. Vanwege de massale toestroom van mensen is de begrafenis van Soleimani uitgesteld. Het is niet mogelijk het lichaam over te brengen naar de begraafplaats.

De autoriteiten in Kerman hadden vandaag uitgeroepen tot een vrije dag, om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen de begrafenisplechtigheid bij te wonen. Iraanse media berichtten dat honderdduizenden mensen de rouwstoet bijwoonden. Bijna alle tv-zenders toonden de massa die van het centrum van Kerman naar de martelarenbegraafplaats trekt.

Op video's die online gepost werden zijn levenloze lichamen te zien die op de weg liggen, terwijl anderen roepen en hen proberen helpen.

bron: Belga