Modrikamen blaas Fortis-zaak nieuw leven in

door
Belga
Leestijd 2 min.

Advocaat Mischaël Modrikamen heractiveert de oude rechtszaak rond de ontmanteling van Fortis bij de handelsrechtbank van Brussel. Dat meldt nieuwswebsite Business AM. Modrikamen eist van de Franse bank BNP Paribas 7 miljard euro compensatie voor de overname van de toenmalige Fortis Bank. Fortis ging in het najaar van 2008 kopje onder, te midden van de financiële crisis. De woelige verkoop aan BNP Paribas luidde het begin in van een resem procedures. Zo trof verzekeringsgroep Ageas, de juridische opvolger van Fortis, een schikking van 1,3 miljard euro voor gedupeerde beleggers. In een tweede zaak, een strafprocedure, besloot het Brussels parket eind 2018 niemand van de voormalige toplui te vervolgen. Die beslissing moet wel nog bevestigd worden door de raadkamer.

Omdat het einde van de strafzaak zou naderen, blaast Modrikamen een procedure voor de Brusselse handelsrechtbank nieuw leven in. Die zaak lag stil, in afwachting van de strafzaak. Maar Modrikamen vraagt opnieuw boter bij de vis, de bank is destijds verpatst aan een te lage prijs, klinkt het.

"De Fransen betaalden 11 miljard euro en hebben sindsdien voor 8 miljard aan dividenden ontvangen van BNP Paribas Fortis. Om nog niet te spreken van de toegang tot het Belgische spaargeld", zegt Modrikamen aan Business AM. In naam van ruim 1.200 gedupeerden, die voor het overgrote deel nog steeds aandeelhouder zijn van Ageas (ex-Fortis), eist de advocaat dat BNP Paribas 7 miljard euro stort aan Ageas.

Modrikamen schakelde ook een communicatiebureau in om de nieuwe zaak onder de aandacht te brengen. Zo is de website Fortisgate.com geregistreerd. Daar krijgt de surfer al een korte uiteenzetting van de argumenten.

Modrikamen kon telefonisch niet bereikt worden. De advocaat en voormalige politicus retweet de artikels van Business AM.

bron: Belga