Iran beoordeelt dertien vergeldingsscenario's voor Verenigde Staten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het regime in Iran beoordeelt momenteel 13 scenario's als wraak voor de dood van de machtige generaal Qassem Soleimani. Zelfs het zwakste van die opties zou een "historische nachtmerrie" zijn voor de Verenigde Staten, meent het hoofd van de Iraanse raad voor nationale veiligheid, Ali Shamkhani. Het aftellen naar het Amerikaanse vertrek uit het Midden-Oosten is intussen begonnen, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, in Teheran. "Zelfs als er een consensus gevormd wordt rond het zwakste scenario, dan kan de uitvoering ervan een historische nachtmerrie zijn voor de Amerikanen", zegt Shamkani in een bericht van het semi-officiële persbureau Fars. "Voorlopig kunnen we geen extra informatie bezorgen aan de media."

Zarif waarschuwde in Teheran voor een oorlog die generaties lang kan duren als de regio blijft afhangen van de aanwezigheid van Amerika. Dat Washington vrede en veiligheid wil voor het Midden-Oosten is "een grote historische leugen", aldus Zarif. Amerika heeft al meermaals bewezen dat hun politieke misrekeningen over Iran niet enkel de regio, maar de hele wereld in gevaar brengen. Een regionale samenwerking, zonder de aanwezigheid van de VS, is de oplossing voor dat probleem, meent Zarif. Dat moet constructiever zijn dan miljarden te investeren in legermateriaal van Amerikaanse makelij.

Volgens de Zwitserse krant Tages-Anzeiger zal Zarif over een tweetal weken naar Davos afzakken. Eerder kreeg Zarif geen visum voor een bezoek aan de VN in New York.

Nog heeft het Iraanse parlement een wet goedgekeurd die alle Amerikaanse troepen als "terroristen" classificeert. De tekst vormt een uitbreiding van een eerder goedgekeurde wet, die alle Amerikaanse troepen van de Hoorn van Afrika tot Centraal-Azië, terroristen noemde. Teheran acht hen verantwoordelijk voor de dood van Soleimani. Het amendement lijkt vooral symbolisch.

bron: Belga