Europese buitenlandministers komen vrijdag in spoed bijeen over Iran

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen vrijdag in spoed bijeen om de hoogoplopende spanningen rond Iran te bespreken. Sinds de Verenigde Staten vorige vrijdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad de Iraanse generaal Qassem Soleimani uitschakelden, is het conflict tussen Teheran en Washington naar een nieuw hoogtepunt gegaan. Beide landen lijken elkaar te willen overbluffen, met alle mogelijke gevolgen voor de stabiliteit in het Midden-Oosten en daarbuiten. Zondagavond nog maakte Iran bekend dat het zich niet meer zal houden aan de beperkingen die het internationaal nucleair akkoord oplegt met betrekking tot de verrijking van uranium.

De Europese Unie - die in 2015 een grote rol speelde bij de totstandkoming van het akkoord - bespreekt vrijdag de gebeurtenissen van de voorbije dagen en weken. De 28 ministers van Buitenlandse Zaken blazen dan verzamelen in Brussel voor een extra bijeenkomst, zo werd vandaag bekendgemaakt. Behalve Iran zelf, zullen ongetwijfeld ook andere conflicthaarden geanalyseerd worden. De fall-out van de Amerikaans-Iraanse crisis kan namelijk bijzonder groot worden.

De hoge vertegenwoordiger voor het Europese buitenlandbeleid, Josep Borrell, zei vanmiddag al dat hij de Iraanse aankondiging met betrekking tot de nucleaire deal betreurt. "Omwille van de regionale stabiliteit en de mondiale veiligheid, is de volledige implementering van de deal belangrijker dan ooit", zei hij. Zoals de gewoonte is, zal de EU zich in haar beslissingen met betrekking tot Iran laten leiden door terreincontroles door het Internationaal Atoomenergieagentschap. Alvast Duitsland zei al te willen blijven vechten voor het akkoord. "Daar voeren we momenteel gesprekken over", zei een regeringswoordvoerder.

bron: Belga